Sahabat Alam Maya

Tuesday, May 10, 2011

Bila Jadi Depan Mata

Tengahari tadi munna keluar lunch.. ingat nak makan jauh sikit dari area office jadi bawalah kereta. Bila sampai satu simpang tu munna nampak accident depan mata munna ..kiranya memang live masa tu. Dup dap dup dap jantung munna berdebar menggigil rasanya bila tengok accident depan mata sendiri. Sumpah wei.. macam rasa fobia sekejap.

Accident di antara motosikal  posmen dengan kereta nissan sentra. Rasanya kereta tu yang salah sebab masuk simpang lambat sangat bagi signal ..motor tahu jelah mmg laju lagi2 posmen tu nak cepat je hantar surat-surat tu. Munna tak berani nak berhenti cuma masa lalu tu tengok posmen tu teruk juga..habis bertaburan surat-surat kat situ. Ada 2 -3 orang juga yang tolong kutipkan. Bagus rakyat kita saling bantu membantu. Agaknya kalau yang jatuh bertaburan tu duit ke, beras ke benda yang bolah digunakan mesti berduyun-duyun yang datang kutip.

Munna memang fobia kalau tengok accident ini. Lagipun dah ada pengalaman sampai kena 21 jahitan kat kepala dan muka... serik... Jadi berhati-hatilah bila memandu ye... pastikan kita sentiasa berhati-hati di jalanraya dan bertolak ansur serta bertimbang rasa.. InsyaALLAH kemalangan jalanraya dapat kita elakkan.

25 comments:

  1. huhu,kak posmen 2 ok x kak?

    jat kdg2 risau kalau org trsyg naik motor,sgt bahaya.huhu

    ReplyDelete
  2. memang fobia kalu tgk xcident2 nie...tambah lak kalu betul jadi depan mata...terus hilang semangat dibuatnyer.....

    ReplyDelete
  3. ishhh mesti fobia kan kakmunna. mintak jauh la hai...nak nak yg jadi depan mata, mesti terbayang bayang....

    ReplyDelete
  4. yelah dikk bila berlaku depan mata rasa serik pulak huhuhu :(

    ReplyDelete
  5. makcik pun seriau kalau nengok accident, sebab pernah kena cam munna.tapi tak delah seteruk munna sampai berjahit. makcik pregnant kan firdaus , motor suami bawak berlanggar ngan motor.takut sangat masa tu.

    ReplyDelete
  6. hu kalau dni pon fobia juga tengok eksiden..

    ReplyDelete
  7. kesiannya posmen tu..dpt bygkan dari cerita munna tu..

    tu la,rakyat kita ni mmg ramai yg prihatin,tp kdg2 terlebih prihatin,dok slowkan keta nak tgk eksiden,smpai jem huhu...tp yg kutip surat tu sgt bagus... =D

    ReplyDelete
  8. dee penah eksiden mcm tu..keta nak masuk simpang tak bagi signal..kita yg kat sebelah ni mmg kenalah..dee terbang ke seberang jalan..mujur takde apa2..cuma luka2 kecil..tp dee mmg apa pun tak ingat..akibat terkejut..

    kalo dee tgk eksiden dpn mata..dee pun rasa lembik lutut..huhu..

    ReplyDelete
  9. mmg berderau darah tengok accident.. rasa mcm dah hilang fokus dah...

    ReplyDelete
  10. xpuas hati kalo org belakang cucuk2.. padahal kat depan berbaris panjang... kadang2 rasa nak berhenti nak sekolahkan je orang kat belakang tu....

    ReplyDelete
  11. berhati-hati di jalan raya.. ;)

    ReplyDelete
  12. kecan yer posmen tu..herm, kenapaplah kereta lembab nak bg signal.aduyai.. btw, memang bgus ad yg tolong mcm tu tpy bila sesuatu bnda yg jatuh tu bernilai, pasti semua akan gelap mata..lala

    ReplyDelete
  13. accident ni kita tak dapat jangkakan?, memg nak elakkan, munna baca doa byk2 bila kuar umah or pegi mana2.. kadang 2 kita dah behati2, org plak yg langgar.

    ReplyDelete
  14. Salam kunjungan.. sedih ceritanya tu.. semoga sama2 berhati elak kan kemalangan.. singgah la ke blog saya ;)

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum

    kesian kat pak posmen kita semua kan..menyabung nyawa menghantar surat

    ReplyDelete
  16. akak mmg xle tgk xciden..tobat takut sb lemah semangat..nak2 ada yg luka parah..mau seminggu dok igt tule...huhu

    hati2 lah di jln raya..

    ReplyDelete
  17. Betul tu KakMunna..Jgn kita amalkan sikap mementingkan diri dalam pemanduan,akhirnya bahana yang dapat..Semoga kita dilindungi oleh ALLAH selamanya..

    ***Kesian Posmen tu kan..kalo aida pon tak sanggup nak tgk..

    ReplyDelete
  18. Kakak macam munna. Takut tengok accident. Pernah terlibat accident masa anak dara dulu. Tak boleh keluar kereta org lain tolong kakak. Punyalah menggigil Allah je yg tahu....

    ReplyDelete
  19. izan pun fobia kalau jumpa accident depan mata nih. lagi seram kalau nmpk mangsa atas jalanraya....

    pandu berhati2 ye munna~

    ReplyDelete
  20. cma pun fobia tgk eksiden..adehh..kalo ade darah tu lagi la pening!
    huhu..tu la kena hati2 dlm apa keadaan sekalipun..
    tahniah utk mereka yg tolong tu..

    ReplyDelete
  21. eksiden apa dulu sampai 21 jahitan kat kepala?

    ReplyDelete
  22. mmg seram kan tgk excident2 nih...dilla slalu kalu terserempak pun selepas kemalangan...org yg dilanggar tu da takde..tp berdegup2 jugak la jantung nih..

    ReplyDelete
  23. Mmg takut ar kalau nmpk depan mata kan kak, mau teringat berhari2..

    ReplyDelete
  24. aduhaiii sianlah POSMEN tuh..tak pasai-pasai buat aksi stunT ataih jalan raya..

    ha'ah akak...sesamalah kita menjadi pemandu berhemah..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails