Sahabat Alam Maya

Monday, January 24, 2011

95% Shampoo Adalah Merbahaya






95% produk shampoo & shower cream ada SLS 'Sodium Laureth Sulfate' , kalau x percaya pergi supermarket, then cuba check ingredient shampoo & shower cream... sabun buku aje yg xde SLS.

Kesemua jenama shampoo yang di paparkan disini Banned by Goverment of Dubai. Sebab SLS tu merbahaya. SLS sebenarnya ialah kimia yang menghasilkan bueh yang banyak yang sepatutnya digunakan untuk mencuci atau mengelap lantai.

Periksa juga ubat-gigi (toothpaste) yang mencampurkan SLS untuk membanyakkan bueh ketika kita memberus gigi 


Sumber : Tok Wan

58 comments:

  1. thanks for the info.... kena bagitau yang lain ni... tapi nak guna ape kalo nak cuci kepala?

    ReplyDelete
  2. astafirullah...

    munna...thanks berkongsi info...

    ReplyDelete
  3. alamak...bahayanye...lepasney kena hati2...thanks tuk info neyh kak...

    ReplyDelete
  4. solution ialah...botakkan kepala...hahaha

    ReplyDelete
  5. kakmunna, yer ker? shoottt hany ada gak guna shower gel bodyshop tuh...uuhhh nampak gaya nye kena berubah la pasnih...

    ReplyDelete
  6. lol..tq munna..

    skrg ni byk lak pengunaan bahan2 kimia nih..seme mende ada..xle nk kata apa..
    pahni pakat mandi ke syampo..gonyoh nge daun jambu batulah..hehee

    kene tanm pokok dulu...

    ReplyDelete
  7. yeahhh!!!!

    maceh kak munna!
    mwah! cium sket boleh? hihi

    (nk cium sbb pantene tak tersenarai sebenanye.. cube kalau tersenarai msti dh tanak komen entry kak munna td...hihihhi:p)

    ReplyDelete
  8. nasib baik la apa yang ditunjukkan tu saya tak pakai.. lepas ni kena lebih berhati2..

    ReplyDelete
  9. owh...berbahaya ye shampoo sekrng....palmolive skli ke??ememe....xboleh nie.......

    ReplyDelete
  10. salam

    patut pun kelemumur tak hilang...huhu


    Jom Baca dan Komen--sayang, terima kasih kerana sangat memahami

    ReplyDelete
  11. ye ker...
    aduh salah satu barang tu saya guna...
    thanks ya...good info

    ReplyDelete
  12. thnks munna..
    pasni nak check semua.kalau semua ada SLS nak guna apa yer..

    ReplyDelete
  13. uiskkk.. tak bersyampu la pasni :D

    ReplyDelete
  14. oh..einn pakai shampu dove..bahaye x?..

    ReplyDelete
  15. habis tu nak shampoo rambut ngan apa......asyik bahaya je....waaa...gatalnya kepala ni..

    ReplyDelete
  16. kak munna, mE gune sunsilk, oke?

    ReplyDelete
  17. Terimakasih berkongsi info.

    Sebagai pengguna, kita berhak tahu dan kena bijak membuat pilihan.

    ReplyDelete
  18. hbz xkn nk syampoo rmbut pkai sabun cuci...wawawawa

    ReplyDelete
  19. nasib baik la sy tk gunakan shampoo yg ada dlm gambar2 ni...

    kalau yg dh guna tu...dh boleh buat cuci lantai la nmpknya...huhu... ;)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    SI PENGGEMAR NASI GORENG

    ReplyDelete
  20. tq 4 info kak munna..cma ade guna salah satu syampu tu...huhuh

    ReplyDelete
  21. wah..tak sangka betullah..
    btw..tengs for information..

    ReplyDelete
  22. nasib baik semua shampoo tu tak guna :)

    ReplyDelete
  23. memang bahaya..even johnson&johnson pun ade 21 bahan penyebab cancer..da kne banned kat singapore..sebab tu skang byk org kne cancer..n org yg dah tau tu, still pakai product2 ni..
    i guna sume syampu, sabun, ubat gigi, facial wash, complete set from head to toe drpd MELALEUCA..mmg completely xde SLS..eco-friendly..yg penting murah dr organics syampu lain..rm39.50 je..korang try la..bahan2 kimia ni bukan setakat dtg dari ape yg korang makan, tp ape yg korang pakai gak.. =)

    ReplyDelete
  24. alinac lover @ kena berhati-hati

    ReplyDelete
  25. cacing.. sama2 dik..kena baca label lah dulu...

    ReplyDelete
  26. farah @ lepas ni kena baca dulu label ye

    ReplyDelete
  27. ayanuts @ kena lebih berhati2

    ReplyDelete
  28. blakepaghe @ kalau lelaki senanglah ye...

    ReplyDelete
  29. mzhany @ kena lebih berhati-hati ye hany

    ReplyDelete
  30. sarah-najwan 2 nak tunggu pokok jambu tu tumbuh... rambut pun dah keras macam batu agaknya kak zai

    ReplyDelete
  31. luvYOU @ cium banyak pun takpe dilla

    ReplyDelete
  32. wahida Nasution @ betul tu dik

    ReplyDelete
  33. farhan @ baca label dulu farhan sebelum beli...

    ReplyDelete
  34. sissyira @ bukan hilang makin banyak adalah

    ReplyDelete
  35. mummyEcha @ lepas ni kena hati2 yg mummy

    ReplyDelete
  36. kak yon @ check label dulu kak yon baru guna

    ReplyDelete
  37. ardinihumaira @ guna cara tradisional lah dini macam kak zai kata tadi guna daun jambu

    ReplyDelete
  38. budak degil @ tak pasti lah Ein.. kena check label dia dulu

    ReplyDelete
  39. cemomoi @ betul yg ini gerenti selamat buat kita semua

    ReplyDelete
  40. ummiarissa @ guna yg islamik lah kak ummi

    ReplyDelete
  41. emme @ check label dulu ye emme

    ReplyDelete
  42. azieazah @ betul tu kak azie ... kita kena berani bersuara

    ReplyDelete
  43. nazlieza @ ada yg tak gunakan bahan kimia ni.. kena rajin check label lah nazlieza

    ReplyDelete
  44. nabilah @ daripada buang baik guna utk mop lantai...

    ReplyDelete
  45. cma shiema @ lepas ni kena berhati2 ye cma

    ReplyDelete
  46. alin marlini @ nasib baik kan..

    ReplyDelete
  47. camy @ thanks dear for the info

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails