Sahabat Alam Maya

Monday, March 21, 2011

Bila Masa Yang Sesuai Nak Berhenti Pil Norriday

Sekarang ini munna makan pil Norriday untuk merancang kehamilan. Tap0i baru-baru ini masa pergi klinik desa utk check up Yasmin... JM sana kata dah kena tukar makanpil yang lain pula.

Munna nak tanya kat mama-mama yang pernah consume pil ni... bila seelok-eloknya kita tukar pil ni kepada yg lain. Pil ini khas untuk ibu2 yang menyusukan anak... takut pula bila berhenti nanti susu munna jadi kurang.

13 comments:

  1. ehemmmm....
    akak pom tgh mencari pil yg sesuai ni..masalahnya..akak xpenah merancang dgn mkn pil..huhu

    igt nk mkn marvelone ke..betul atau tak ejaan tu..ehhe

    atau jasmine..google je munna..hehe

    ReplyDelete
  2. skrg linda mkn yasmin... tapi mmg susu akan kurang, dan lama2 kering trus.. kalau munna still nak nyusu bdn lg, mmg just noriday jek rasanya...

    ReplyDelete
  3. kak munna, saya selaku ahli farmasi nak kasi sikit info pasal ubat ni..

    - diambil pada hari pertama haid dan diambil setiap hari pada masa yang sama (waktu pagi) secara berterusan.
    - jika gagal diambil pada masa yang sama secara berterusan, peratus kehamilan adalah tinggi.
    - Noriday TIDAK akan menambah atau kurangkan penghasilan susu.
    - sekiranya diyakini hamil, hentikan pengambilan ubat ini serta merta, dan beritahu doktor secepat yang mungkin.
    - kesan sampingan pengambilan Noriday : pening, muntah, sakit kepala, rasa bengkak dan sakit pada payudara, penambahan berat badan.

    ReplyDelete
  4. kenapa plak JM tu suruh tukar ya?
    Hari tu masa pergi ceramah lppkn, saya ada tanya soklan jangka masa yang sesuai utk ambil perancang. penceramah tu cakap bergantung pada kita yang nak merancang. maybe kat klinik tu abis stok kot...

    ReplyDelete
  5. Ya Allah Munna...akak memang x boleh makan pil perancang ni..dulu ms anak 1 pernah makan dekat 6 bln...tp bila makan mesti muntah & rs loya semacam sampai kurus akak dibuatnya...so sekarang akak guna IUD dh msk thn ke 3 ni...:-)

    ReplyDelete
  6. alamak!..einn xtau pulak bende2 ni..maaf kak xdpt nk bantu..hehe

    ReplyDelete
  7. cma x penah lagi nk amek pil perancang..ade juga doc rekomen pil ni..tp cam takut nk mkn..cma ni dah le "disiplin" sgt nk amek ubat berjadual..huhuh...

    ReplyDelete
  8. munna tak penah try MAB ke? faa makan jamu ni tuk rancang. so fa memg ok sesangat!!1 sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam nak tya jamu MAB tu ape ye?

      Delete
    2. Nak tya jamu MAB tu apa nama penuhnye?

      Delete
  9. Yana tk mkn ape2 pn munna,ada jamu kan penjarang anak..apa2 pn tnye expert psal bf ni...gi tnye kat susuibu.com,yana ni tk bf..

    ReplyDelete
  10. Sy dh berhenti pil noriday..n dh period pd bln 3 sehingga sekrg sepatutnye period dh dtg..tp xmuncul2..adakh sy preggnant..tp sy dh wat upt 2hr delay period tp -ve...sy mmg teringin sgt nk preggy..

    ReplyDelete
  11. Sy dh berhenti pil noriday..n dh period pd bln 3 sehingga sekrg sepatutnye period dh dtg..tp xmuncul2..adakh sy preggnant..tp sy dh wat upt 2hr delay period tp -ve...sy mmg teringin sgt nk preggy..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails