Ingat lagi tak entry pasal projek malam tadi. Rupanya ramai juga yang tak tahu daun apa itu. Sebenarnya itu daun getah... munna guna untuk bungkus tapai pulut. Saja je sponsor untuk majlis kenduri jiran mak munna.
Pulut yang dah di masak di sejukkan sebentar dan di gaulkan dengan ragi. Ragi pun bukan sebarang ragi .. setakat ni kalau nak buat tapai memang kena import ragi tu dari Selangor barulah menjadi tapai pulut. Pernah guna ragi yang lain tapi tak menjadi tapai pulut tu.
Pulut yang dah di bunkus dengan daun getah.... boleh juga di bungkus dengan daun pisang tapi munna rasa lagi mudah guna daun getah.
Inilah hasilnya... masak 4 kilogram pulut hari tu banyak juga dapatnya.... peram dulu untuk 1 1/2 hari barulah pulut tu bertukar menjadi tapai yang manis dan harum baunya.
Munna suka simpan sejuk dulu tapai dalam freezer baru makan... bestnya
Allahu akbar..sedap la tapai pulut..akak sukaaa! Tapi dah tua2 ni tak bleh makan sangat dah, huhu..
ReplyDeletebanyaknya dapat bungkus...
ReplyDeletelagi sejuk lagi sedap...
dah lama tak pekena tapai pulut berbungkus daun getah..time raya selalulah jumpa
ReplyDeletepandainya munna buat..sy pandai juga..pandai makan HEHE
ReplyDeletekan? aku pun suka kalau masuk dlm dlm peti ais dulu, sejuk2 baru mkn...
ReplyDeletebestnya tapaiii kegemaran sy nih..dpt pulak mecing kan dgn aiskrim vanila mmg mantap ;)
ReplyDeleteorang kata nak buat tapai pulut ni kena bersih...perempuan yg tgh period tak boleh buat..
ReplyDeletetul ke kak?
KC tak pandai makan tapai pulut, munna. KC pandai makan tapai ubi jer.
ReplyDeleteha pndai jat teka buat tapai.hihi
ReplyDeleteowh nak buat tapai pakai daun getah yea? ya allah jannah baru tau. selama ni tau makan jer. haha
ReplyDeletea'ah kak munna sejuk baru besh kan, tp hany tak gemar sgt tapai ni, mkn pun 1je dh cukup ;)
ReplyDeleteLike Like Like....
ReplyDeletesedapnya tapai.. tp akak tak pandai buat sendiri..
ReplyDeletecedapnya....suka sgt makan tapai..cedap..
ReplyDeleteps..hadiah dah sampai..harap2 suka la hadiah simple2 tu...
Salam Munna,
ReplyDeleteAlaaaa...Munna Kak Ros tak reti la nak makan tapai nih....dah cuba banyak kali, tapi tak boleh nak makan jugak....Tapi bila tengok orang makan tu nampak sedap sangat....
eeeee....Munna..dapnyer..alin memang suka sangat tapai pulut..terliur ni..sib baik tak ngandong...
ReplyDeletep/s : belon tu blh naik..RM10 seorang tp org yg beratur..punyalah panjang
adoiii petang2 dpt lak tapai yg sejuk dan manis .. huhuhuh terasa kat tekak akak nie munna ;)
ReplyDeleteSaya sangat suka tapai. Bestnya pandai buat tapai sendiri....
ReplyDeleteYeahh masuk petiais, memang enak dan lazat sekali.
salam munna..sedapnya tapai..suka jugak makan tapai sejuk2 ni..
ReplyDeletepssstt..munna,kita punya BE kena potong pastu status pun bertukar jadi ordinary..uwaaaa..
sedapnyer...
ReplyDeleteamy suka sangat makan tapai kak tapi lepas keguguran first dulu sampai sekarang amy x pernah sentuh pun...jadi takut terus bila tengok tapai..
ReplyDeleteooooo..daun balut tapai upenye...
ReplyDelete@_@
bestnya tapai pulut bungkuss ngan daun getah, susah dah nak cari skrg ni. kalau ada pun dorg letak dlm bekas je kalau jual kedai tu.
ReplyDeletesedapnya tapai puluttttttttt
ReplyDeletetengok boleh la sebab akak ni tak makan tapai.
ReplyDelete