Atas permintaan ramai munna bagi resepi tart buah yang cik abang munna buat baru-baru ini
Resepi tart cik abang kata dia copy dari sini
Resepi Tart Buah
Bahan-bahan untuk pastry:
240 gm tepung gandum
45 gm tepung jagung
75 gm gula icing
150 gm butter
2 biji kuning telur
sedikit esen vanila dan garam
Cara-caranya:
Ayak bahan-bahan kering,masukkan butter,gaul sampai jadi serbuk roti baru masukkan kuning telur dan esen vanila.Uli hingga jadi doh dan masukkan kedalam acuan tat dan tekan tekan mengikut bentuk acuannya.Potong lebihan doh agar tat tu menjadi lebih kemas.Cucukkan dengan garfu bahagian bawah tat sebelum dibakar.Bakar sehingga masak .
Bahan-bahan untuk kastadnya:
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastad
4 sudu besar gula halus
1 1/2 cawan susu segar
1 sudu besar butter
cara-caranya:
Bancuhkan semua bahan-bahan diatas ,masukkan dalam periuk yang tidak melekat dan kacau atas api yang perlahan sampai masak.Sudukan kedalam tat dan hiaskan dengan hirisan buah-buahan yang anda suka
240 gm tepung gandum
45 gm tepung jagung
75 gm gula icing
150 gm butter
2 biji kuning telur
sedikit esen vanila dan garam
Cara-caranya:
Ayak bahan-bahan kering,masukkan butter,gaul sampai jadi serbuk roti baru masukkan kuning telur dan esen vanila.Uli hingga jadi doh dan masukkan kedalam acuan tat dan tekan tekan mengikut bentuk acuannya.Potong lebihan doh agar tat tu menjadi lebih kemas.Cucukkan dengan garfu bahagian bawah tat sebelum dibakar.Bakar sehingga masak .
Bahan-bahan untuk kastadnya:
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastad
4 sudu besar gula halus
1 1/2 cawan susu segar
1 sudu besar butter
cara-caranya:
Bancuhkan semua bahan-bahan diatas ,masukkan dalam periuk yang tidak melekat dan kacau atas api yang perlahan sampai masak.Sudukan kedalam tat dan hiaskan dengan hirisan buah-buahan yang anda suka
P/S : kalau nak nampak buah-buah tu berkilat sapu je apricot jem kat atas buah tu
thanks share..nk try..nampak mcm best..xtau le bila dh masak nnti..hehe
ReplyDeletethanks la bgtau mende ni...ndy simpan! skung xleh buat sbb xde oven UHUHUHUH sedihhhhhhhhh nk sgt buat..sbb suke sgt ngan tart ...
ReplyDeletemcm tgk kat kedai bakery je Munaa...menarikk sgt2! n terasa2 kat tekak tart buah nih...
ReplyDeletesedap tuu .. thanx jugak dik for sharing :)
ReplyDeleteayyo..cik baby dlm perut nih dh terliur..
ReplyDeleteheii..sedap ni sis...adoii.nak cuba buat la..thks for share ni resepi...
ReplyDeletepan :.. klu dah buat jgn lupa tayang ye
ReplyDeletenadey :alahai kena tunggu ada oven baru boleh buat ye
ReplyDeleteemme: tulah mmg mcm kat bekery .. rasa dia lagi mcm dari bakery
wah bestnyer thanks kongsi2 hehehe
ReplyDeletewowww... marvelesss!!!!
ReplyDeletesedapnya nampakkkk!!
suke..suke...suke......
munna, bestnya.. lyn tgh kemaruk buat tart sekarang ni..
ReplyDeleteboleh cuba tart buah pulak lepas ni...
Thanks munna
Nk buat doh tu payah taruk.air ker lpas ratakan butter tu?
ReplyDeletesaya nak tahu bgaimana nak buat tart telur?
ReplyDeleteIf lepas dah bake tu then sejukkan sedap ke?
ReplyDeleteIf sejukkan lepas bake sedap ke?
ReplyDeletenak tnye..tbsp tu ape ye? sukatan utk kastad tu
ReplyDeletetbsp tu apa kak?
ReplyDelete