Atas permintaan kak yon munna letakkan resepi puding ni. Banyak juga versi untuk puding tauhu ni, tapi munna selalu guna resepi dari My Resepi untuk buat puding ini...Alhamdulillah menjadi....
Munna copy paste je resepi ni dari My Resepi
Bahan-bahan
- 1/2 paket agar2 strip (direndam ,pastu toskan)
- 1 1/2 liter air
- 1 cawan santan pekat
- 1 tin kecil susu pekat manis
- 1 tin susu cair
- 4 sudu besar gula
- 2 helai daun pandan - disimpulkan
- Untuk kuahnya:
- 1 tin laici - laici tu di siat2kan
- 2 tin air (gunakan tin laici sbg sukatan)
- 8 sudu besar gula ( bg penggemar manis bolehlah lebihkan ikut citarasa sendiri ya)
- 3 sudu besar perasa laici (spt brand tamin) - yg ni optional, tak letak pun tak apa, cuma nak lebihkan rasa laici jer kuah dia
Cara-Cara
- Mula2 buat kuah dia supaya cepat sejuk. Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais. Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk (termasuk air laici) dan masaklah hingga mendidih. Rasakan sendiri manis dia mengikut citarasa anda ya..
- Untuk membuat tauhunya, masakkan agar2 dengan air hingga mendidih dan larut agar2 tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
- Satukan santan dan kedua2 susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
- Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar2 dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya.. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jgn biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
- Biarkan hingga suam2 kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2. Jgn sekali2 tuang kedalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yg tak cantik (dan tak sedap nak makan)kat atasnya.
- Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk kedalam bekas(spt taufo fah) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
- Puding ni sememangnya lembik spt taufo fah.. dan ini rupa kalau kita letak dalam acuan kecik2..
rasa dia jadi macam taufu fa ke?
ReplyDeletemacam menarik je ni...lagi kalau makan sejuk2 kan..
Lepas tu makan masa cuaca panas huuiii memanglah terasa sejuknya tekak munna. sedapnya:)
ReplyDeletesedap nyer :)
ReplyDeleteya Allah!! sedapnya munna!! serius terliur...ni yg rasa nak buat ni...
ReplyDeletetengs sharing resipi...
lama munna akak tak buat puding tauhu ni....
ReplyDeleteanak2 suka sangat......
ReplyDeleteTerimakasih munna..dah terasa rasa dalam mulut akak. En.papa pun suka..tu yg rajin nak buat. :-)
unuk jugak resepi nih...bolehlah cuba..!!!!
ReplyDeletesalam perkenalan, dtg singgah blog tuan rumah
salam munna
ReplyDeleteAkak dah salin resepi ni..x sabar nak rasa kesegaran puding ni..tq
sedapnyer...
ReplyDeletebestnya kak munna! :)
ReplyDeletenanti nadia nak teraii la.
nampak best sangat,
ReplyDeletekalau ada masa nak sangat cuba (:
Wah berkecur air liur kot...
ReplyDeletemenarikkkk
ReplyDeletethanks munna.. nk tgk bahan dulu..
ayu suka bt.. y pemakannya xada
Hello! Educate your kids with our islamic learning tools... it's fun and cute!
ReplyDeleteHttp://muslimkidsshop.blogspot.com
macam sedap jer,.. tp warnanya mmg putih je ke.. tapi tentu sedap kan, nak copi paste resepi aar
ReplyDeletewahh sedap niee
ReplyDeletekecur jugak ;)
wah, lepas ni bole belajar masak resepi ni
ReplyDeleteassalam
ReplyDeleteakk panggil puding coktail laici..memang sedap sb lembut mcm tauhu tu kan..sdp makan sejuk2 lg byk laici lg best..
Nampak sedapnyer..besh nie kalo makan waktu cuaca panas...mesti terasa sejuk jer lepas nie.
ReplyDeleteNak cubalah...
sedapnye..kak Munna! leh order tak, hehehe...
ReplyDelete*malas ni mak buyung ni, main order je, hehehe...
macam sedap je.....macam nak try je...musim panas ni mkn pasti sedap
ReplyDeletemacam sedap je....mcm nk try je.... musim panas makan sodap ni...
ReplyDelete