Sahabat Alam Maya

Tuesday, September 18, 2012

Lemang Oh Lemang

Sebelum itu munna minta maaf kerana masih belum sempat untuk membalas komen dan jelajah ke blog2 kawan semua. Sibuk dan masalah internet di ofis.... munna akan cuba bw belah malam ye...

Berkisah dari cerita rumah terbuka munna lagi. Kali ini kisah lemang yang family munna sediakan sendiri untuk para tetamu yang datang.


Lemang buluh yang dicari oleh abang ipar munna. Hampir 40 batang semuanya.


Bahan penting digunakan semasa membuat lemang. 


Proses mengisi beras pulut ke dalam buluh. Mak dan makcik munna yang siapkan semuanya.


Membakar lemang di malam hari.


Pembakar lemang yang diimport dari seberang.... memang pakar suami isteri ni.


Inilah hasilnya..... boleh di makan dengan rendang ayam kampung


ataupun serunding.

15 comments:

  1. agak kurus lemang utk buluh sekarang ni kan.. dulu2 gemok je..

    apa pun lemang buat sendiri confirm lebih sedap dari yang dibeli..

    ReplyDelete
  2. salam munna
    Waa mood raya ade lagi..sedap lemang tu tapi saya tak suka nak buat..hihi
    lemang pun dah dijual di pasar pada hari2 biasa..siap dengan rendang tapi semestinya buatan sendiri lagi sedap

    ReplyDelete
  3. Rietta xtaw buat lemang...biasa beli jew....dekat dekat sni utk bawak blk kg...mesti meriahkan bakar lemang sendiri...

    ReplyDelete
  4. rajin buat lemang....
    buat sendiri baru best, dapat pula makan dengan serunding sedapnya.......

    ReplyDelete
  5. salam wbt munna..bestnya munna dapat bakar lemang,pastu makan lemang yg original macam tu lagi..rindu dgn suasana macam ni..

    ReplyDelete
  6. Salam. Terliur tengok leman munna...

    ReplyDelete
  7. sodappnyer lemang tuuu.. ehhhee

    ReplyDelete
  8. alahhhaaii sedapnye lemang tu kak munna :)

    ReplyDelete
  9. untunglah kalau sepakat, kalau beli kekadang lemangnya x lemak pun banding buat sendiri, lagipun puas sebab hasil tangan sendiri kann.. tentu sedap tu..

    ReplyDelete
  10. seronok buat lemang bersama-sama....

    ReplyDelete
  11. Bestnya munna, pandai family munna buat lemang, sure sedap nie, puas hati kan dpt jamu tetamu ngan masakan sendiri ;)

    ReplyDelete
  12. sedapnya dapat makan lemang..yummy2

    ReplyDelete
  13. Kak Azie dah tua bangka baru pandai belajar buat lemang itupun dengan keluarga mertua. Sebab kami orang Utara, lemang tak popular. Suami sebelah N9, memang handal ler bab lemang nih.

    Sangat adventure dan best sangat! Wpun penat tapi sedap!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails