Sahabat Alam Maya

Monday, December 6, 2010

Bas Khas Untuk Wanita Memang Bagus


RapidKL perkenal bas khas wanita


KUALA LUMPUR: Bas untuk wanita diperkenalkan oleh Rangkaian Pengangkutan Integrasi Deras Sdn Bhd (RapidKL) untuk memberi keselesaan dan memastikan keselamatan golongan itu sepanjang perjalanan ke destinasi masing-masing.
Ketua Pegawai Operasi Bas RapidKL, Datuk Mohamed Hazlan Mohamed Hussain, berkata Rapid Bas Wanita itu diperkenalkan selepas kerap menerima aduan daripada pengguna terutama wanita yang terpaksa berhimpit dan terdedah dengan gangguan seksual.“Tempoh percubaan perkhidmatan ini dilaksanakan sebulan bermula semalam dengan melalui tujuh laluan utama pengguna. Dua bas tambahan disediakan masing-masing bagi perkhidmatan pagi bermula 6.45 pagi dan 7.30 pagi serta sebelah petang pada 6 petang dan 6.45 petang setiap hari

Sokong sangat ada bas khas untuk wanita ni.. sebab ada pengalaman masa naik bas awam ni kat KL... masa munna belajar dulu selalu naik bas Metro dari rumah ke Pekeliling untuk balik ke Temerloh... kiranya dulu nik bas ni dah kira paling bagus untuk student jimat kos...ada satu hari tu munna naik bas dekat depan Bangkok Bank cari seat yang kosong... nasib baik ada... lepas tu ada seorang mamat tu duduk sebelah munna ..padahal masa tu banyak lagi seat yang kosong... makin lama dalam bas mamat tu pulak makin himpit munna... rasanya munna mmg dah duduk rapat ke dinding bas dia lagi himpit... nasib baik mas tu ada beg besar pasal baru balik kampung.. muna apa lagi ambil beg besar tu letak kan tengah-tengah baru lah dia nak larikan sikit dia ... lepas tu bila ada seat yg lain kosong... cepat-cepat munna tukar... takut woo .. nanti dia raba mau nangis munna dibuatnya.....korang ada pengalaman tak naik bas...

12 comments:

  1. haaaa.. bagus jugak kalau ada bas utk khas wanita je... selamat pun selamat...

    ReplyDelete
  2. alamak munna angah lama tak naik bas dah....

    ReplyDelete
  3. As'salam..

    amy dah lame x naik bas lepas tragedi bas hari tue jadi fobia lak..

    ReplyDelete
  4. mcmana rupa beg tu.. harap designya still feminim n sesuai utk dipakai dlm pelbagai keadaan

    ReplyDelete
  5. takut gak ye munna.dulu masa sekolah je selalu naik bas awam. tu pun byaknya berdiri je dalam bas

    ReplyDelete
  6. aida : mmg kak munna sokong ada bas utk wanita

    ReplyDelete
  7. angah : munna last sekali masa belajar kat ypm dulu dah dekat 8 thn tak naik bas

    ReplyDelete
  8. amy : tgk berita membabitkan bas ni mmg fobia rasanya

    ReplyDelete
  9. lya : beg besar juga lya yg utk blk kg tu

    ReplyDelete
  10. monalea : time sekolah pun munna naik bas sekolah

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails