Sahabat Alam Maya

Tuesday, July 17, 2012

Durian Oh Durian



10 Fakta Menarik Buah Durian


1. Tinggi Kalori? Ramai yang menganggap buah durian tinggi kalori dan menggemukkan. Tahukah anda bahawa seulas durian baru mempunyai 50kcal. Tidaklah tinggi sangat kan...kan...kan..


2. Tigggi Kolesterol? Durian atau mana-mana buah pun tidak mengandungi kolesterol. Kolesterol cuma datang dari sumber haiwan, bukannya tumbuhan.


3. Tiada nilai nutrisi? Buah durian kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral seperti antioxidant vitamin-C (about 33% of RDA), B-complex dan potassium (penting untuk kawalan bendalir badan, mengawal denyutan jantung dan tekanan darah. Durian juga mengandungi calcium dan phosphorus


4. Tinggi lemak? Satu ulas durian baru ada dalam 1-2g lemak dan tu pun bukanlah lemak tepu (saturated fat)


5. Tinggi gula? Satu ulas durian ada dalam 10g gula. Tinggi? Itu bergantung kepada jumlah kuantiti pengambilan anda. Kalau 2-3 ulas masih kurang lagi daripada satu tin minuman soda.


6. Panaskan badan? Memang. Buah durian mempunyai kualitit memanaskan badan jadi elak makan berlebihan, lagi-lagi kalau anda mempunyai diabetes atau tekanan darah tinggi.


7. Tingkatkan nafsu seks? Betul! Itu berbalik kepada kualiti panaskan badan – peningkatan peredaran darah. Sekali lagi, hati-hati sekiranya anda hypertension dan elakkan bercium-ciumanan. 


8. Tidak sesuai untuk diabetes? Betul tapi itu bukan soal durian semata-mata tapi mereka yang ada diabetes atau kencing manis harus kawal pengambilan gula dan makanan atau minuman yang tinggi glukosa.


9. Kurangkan stress? Bergantunglah kot... tetapi buah durian mengandungi asid amino bernama tryptophan yang bantu tingkatkan keluaran hormon serotonin (yang mengantukkan) jadi anda lebih senang tidur, rasa lebih “ringan” dan lebih tenang.


10. Jangan makan berlebihan? Memang betul. Tapi sekali lagi, itu bukan untuk durian semata-mata tetapi untuk segala-galanya. 1-3 ulas sekali jalan tidaklah terus sangat.



P/S - Buah kesukaan munna... sejak musim ni mmg ada je buah ni kat rumah hari2 ...tapi mmg tak makan banyak sgt ...cukup sekadar 2-3 ulas je sehari


Sumber : Tok Wan

12 comments:

  1. ohh durian..dh nk puasa...ee ada kena mengna ke..hehee

    kurang mkn durian sjk bersalin ritu...huu kalo tk tiap mgu selang ari...

    ReplyDelete
  2. oh tak kira dah dengan fakta2 tu...dah hantu durian..makan je banyak2 he he he..

    ReplyDelete
  3. haa baru tahu....
    kena kurang makan durian lepas ni........

    ReplyDelete
  4. Samalah kita Munna...sedapnyer..sebijik Alin sorang larat habiskan..hehehe

    ReplyDelete
  5. Buat kakak nie munna bila makan dah tak ingat lagi dah tang kalori ke nutrisi masuk mulut je terasa sedaaapnyaaa...

    ReplyDelete
  6. sedapnya duriannnn
    sy suka sgt..jd mmg tak peduli kandungan kalori tu semua.yg sy tau nak menikmati durian sepuas hati =P

    ReplyDelete
  7. sebab makan durian..badan dah demam..huhuhu

    ReplyDelete
  8. Untuk musim nie bru mam sekali jew....tp rietta xde la mnt sgt...

    ReplyDelete
  9. ehehe...buah durian sedap tau..nyam3..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails